Na pitanje šta stoji iza odluke da proda 51 odsto firme koja uspešno posluje 20 godina, francuskom Atalianu, odgovara:

"Naša privreda nema dovoljno sredstava za obrt, nema dovoljno sredstava za investicije i upravo iz tih razloga se dešavaju akvizicije, zbog čega dolazi stranac, koji je solventan i može da investira", kaže on.

Akvizicije su, kaže Radaković, dobre, jer gde ima investicija, ima i novih radnih mesta. Iako je normalno da ono što se smatra okosnicom privrede bude u domaćim rukama, čini se da će globalizacija naterati mnoge srpske firme da pređu u vlsništvo stranaca, jer srpska privreda nije spremna za globalnu tržišnu utakmicu.


 Kao najveći problem privrednika izdvaja kašnjenja u naplati potraživanja. Kako kaže, nedostaju rešenja koja će omogućiti da se brzo naplate proizvodi i usluge, da privrednici ne moraju da angažuju advokate i sudove da naplate ono što su proizveli.

"Postoji zakon koji to reguliše, ali se on ne poštuje, niti sprovodi", kaže Radaković.

Prema njegovim rečima, fiskalna konsolidacija i aranžman sa MMF-om su pozitivan pomak i pozitivan signal za strane investitore, ali su potrebne niže kamate na kredite za privrednike. Govoreći o situaciji u srpskoj privredi, Radaković ukazuje da vlasnici malih i srednjih preduzeća nisu konsultovani u donošenju odluka važnih za privredu, a ta preduzeća su okosnica srpske privrede zapošljavaju, više od dve trećine zaposlenih u Srbiji.

Prema njegovim rečima, niko ga iz resornih ministarstava, za 20 godina koliko radi, nije pozvao da pita koji su njegovi problemi i kako ih rešiti, iako zapošljava 800 ljudi.

Ovde mozete pogledati video snimak iz emisije  Privrednici teško do svog novca